Svartsjuka

Svartsjuka är tankar, känslor eller beteenden som inträffar när en person tror att ett förhållande blir hotat av någon annan, befogat eller inte. Det är ett vanligt problem i förhållanden och finns överallt, har alltid gjort och kommer alltid att göra.

Man har sett att svartsjuka finns hos alla - från spädbarn till pensionärer, men varför blir man svartsjuk och vad kan man göra åt det?


Det finns några grundläggande orsaker till att man blir svartsjuk. Det första är osäkerhet och rädsla för att bli lämnad, man känner helt enkelt inte att man är värd sin partners kärlek och därför intalar sig själv att han eller hon kommer att träffa någon bättre. Det är den vanligaste orsaken till varför man blir svartsjuk - och faktiskt rätt kärleksfull. Man är så kär i sin partner att man antar att alla han eller hon möter också blir förälskade i honom eller henne.

Det andra skälet till svartsjuka är otrohet. Studier visar att det faktiskt är vanligare att den partnern som varit otrogen är mer svartsjuk än den trogna.. Men svartsjukan kan också vara tecken på ett överdrivet kontrollbehov, vilket ofta slutar väldigt, väldigt illa om man inte märker det i tid och försöker göra något åt det. Tyvärr är det så att det är väldigt svårt att ta itu med just kontrollbehov hos en person då det oftast har att göra med uppfostran som barn. Jag säger inte att det alltid har med uppfostran att göra, men oftast är det så!

Nedan följer sex exempel för - tecken på sjuklig svartsjuka. 
Är man extremt svartsjuk så finns det finns professionell hjälp att få.

  • Din partner ifrågasätter var du har varit och vad du har gjort när du inte kommer hem på din vanliga tid.
  • Han ringer till jobbet för att kontrollera att du verkligen är där.
  • Han läser dina sms och andra privata saker.
  • Han misstänker att du har haft sex med dina manliga bekanta.
  • Han tycker inte om när du umgås med dina vänner utan honom.
  • Han ifrågasätter din klädsel och låter inte dig bära v- eller u-ringade toppar eller korta kjolar/klänningar.

Kommentarer
Postat av: Jessica

haha ja det får man, när man är sjuk får man klaga och gnälla hur mycket man vill haha

Postat av: Egoina

då är jag tydligen sjuk i huvudet. roligt.

2008-03-23 @ 20:23:29
URL: http://egoina.blogg.se
Postat av: julia

bullshit! ^__^ det där är ju fullt normalt..

2008-03-23 @ 20:47:29
URL: http://juliajosefine.blogg.se
Postat av: Tant Rasch

Jag tror att som mycket ung är det där vardagstänk, precis som ni säger här ovanför.
Klart man kollar sin killes(tjejs) sms,klart man ringer hans jobb, klart man har rätt att få veta varför han var sen..
Men när killen i fråga börjar protestera mot att städnigt bli kontrollerad eller struntar i att leverera och tjejen blir galen av att inte få veta, trugar, frågar, inte kan sova, blir kanske våldsam, blir deprimerad, okontrollerat ilsken (alltså utan hatt ha varit sån här förr) och kanske börjar se sig om ifall det finns nån man kan göra den andre svartsjuk med, och gör partnern allt osäkrare så att han knappt kan röra sig utan att känna skuld för att han kanske sårar sin lättsårade flickvän..då snackar vi de där "punkterna" i exemplet.

Men sammantaget säger de nog ingenting för en person som blir lite småbesviken och lessen emellanåt över att inte få veta vad partnern gör och tänker då och då om man frågar. Det är sunt när det är lagom med kontroll, det visar att man bryr sig. Men sen är det bra. ;-)

2008-03-23 @ 21:59:43
URL: http://lenerasch.wordpress.com
Postat av: Victoria

Visst vill man kanske veta varför någon varit sen, vad han/hon gjort under dagen osv. Men att börja ringa jobbet, kolla smsa och andra priva saker är att gå förlångt. Inte normalt och inte hälsosamt.

2008-03-23 @ 23:24:49
URL: http://virraan.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0